Kruche z masą budyniową i makową

Kruche z masą budyniową i makową
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ciasto kruche z budyniem i makiem. Ciasto z malinami i polewą cytrynową, wyszło bardzo dobre.

Składniki

  • CIASTO:
  • -125 g. masła -100 g. cukru -4 żółtka (białka do maku)
  • -250 g. mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -5 szklanek mleka -3 budynie waniliowe
  • -6 łyżek cukru -100 g. płatków migdałowych lub kokosu
  • OWOCE: -150 g. malin
  • MASA MAKOWA:
  • -1 puszka maku tj. 850 g. -4 białka zostawione z ciasta -szczypta soli
  • KRUSZONKA: -200 g. masła
  • -150 g. cukru -1 cukier waniliowy -200 g. mąki
  • POLEWA CYTRYNOWA:
  • -150 g. cukru pudru -sok z 1/2 cytryny
  • -ok.2 łyżek gorącej wody

Przygotowanie

  1. ciasto- Zmiksować masło z cukrem i żółtkami.Przesiać tam mąkę z proszkiem, zmiksować na niskich obrotach miksera. Rozsmarować na blaszkę 30x40, wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. masa budyniowa-Na mleku ugotować budynie z cukrem, dodać migdały i wymieszać. Trochę ostudzić i przelać do silikonowej foremki do babeczek.Odstawić do zastygnięcia, potem delikatnie wyjąć.

  3. Krążki z budyniem przekroić na połowy i poukładać na surowym cieście. Można oczywiście łyżką poukładać kupki z budyniu.
    Maliny porozrzucać na ciasto.

  4. masa makowa-Białka ubić ze szczyptą soli i wmieszać do masy makowej. Masę porozkładać do blaszki i rozsmarować.

  5. kruszonka-Zmiksować masło z cukrem potem mąką na gruby ''żwirek''. Rozsypać na górę ciasta.

  6. Piec ok. 70 min. w 175 *C.

  7. polewa-Przesiać cukier puder, dodać sok cytrynowy, gorącej wody i wymieszać. Polać zaraz w esy-floresy na górę przestygniętego makowca.

Komentarze do przepisu (18)

Maudie 15 maja
Ale pyszności!!!Jak zawsze u Pani :)
fafiatko 15 maja
Ale smaki!
pelen_brzuszek 15 maja
kolejne cudo :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • -125 g. masła -100 g. cukru -4 żółtka (białka do maku)
  • -250 g. mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -5 szklanek mleka -3 budynie waniliowe
  • -6 łyżek cukru -100 g. płatków migdałowych lub kokosu
  • OWOCE: -150 g. malin
  • MASA MAKOWA:
  • -1 puszka maku tj. 850 g. -4 białka zostawione z ciasta -szczypta soli
  • KRUSZONKA: -200 g. masła
  • -150 g. cukru -1 cukier waniliowy -200 g. mąki
  • POLEWA CYTRYNOWA:
  • -150 g. cukru pudru -sok z 1/2 cytryny
  • -ok.2 łyżek gorącej wody
Składniki