Krucha tarta z jabłkami

Krucha tarta z jabłkami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Uwielbiamy ciasta z owocami ,a już z jabłkami to w ogóle :P ta propozycja z pewnością Wam się spodoba.

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 1 żółtko
  • 125 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • Masa:
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 3 duże jabłka
  • folia spożywcza
  • folia aluminiowa
  • 500 g fasoli

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypujemy do miski ,siekamy z zimnym masłem i żółtkiem. Ręką zagniatamy na gładką masę dodając odrobinę zimnego mleka. Ciasto cienko rozwałkowujemy (najlepiej na folii ,będzie nam łatwiej przełożyć do formy) ,przekładamy do formy ,nakłuwamy widelcem ,przykrywamy folią aluminiową ,wysypujemy na nią fasolę i zapiekamy 10 min w temperaturze 180°C. Podpieczone ciasto wyciągamy.

  2. Podczas zapiekania ciasta jabłka obieramy ,przekrawamy na pół ,wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na 2 mm plasterki. Tak pokrojone owoce przekładamy na ciasto ,układamy je na tzw zakładkę.

    Śmietankę ,jajka ,mąkę ,cukier i cynamon miksujemy i wylewamy na jabłka. Tarte pieczemy 40 min w temperaturze 180°C. Następnie wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia (by masa budyniowa się związała).

Komentarze do przepisu (2)

grazka950 18 czerwca 2016
a masą polewamy jabłka i ponownie zapiekamy?
GREGORHSPEED 19 czerwca 2016
Bardzo dziękuję :D jakoś cały tekst nie skopiował się z bloga. Już uzupełniłem :) Pozdrawiam ;)
Składniki
  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 1 żółtko
  • 125 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • Masa:
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 3 duże jabłka
  • folia spożywcza
  • folia aluminiowa
  • 500 g fasoli
Składniki