Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sponsorowane
Krewetki tandoori z orientalnym sosem orzechowym
Pyszna babka na oleju która zawsze się udaje.
Odsłon: 2066
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 328
Polecam.
Odsłon: 2038
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 701
Pyszna babka na oleju która zawsze się udaje.
Odsłon: 2066
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 328
Polecam.
Odsłon: 2038
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 701
Składniki
Wymieszać wszystkie składniki marynaty i włożyć do niej oczyszczone krewetki, na co najmniej 2 godziny.
Rozgrzać urządzenie Airfryer do temperatury 200 stopni.
Do kosza urządzenia włożyć zamarynowane krewetki.
Ustawić czas na 10 minut, wsunąć kosz i kontynuować smażenie do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy. Podczas smażenia co jakiś czas podnieść kosz i nim potrząsać, aby krewetki równomiernie się usmażyły.
Gdy krewetki się smażą przygotować sos – cukier mieszać z octem ryżowym, sosem sojowym i wodą, aż się rozpuści, dodać masło orzechowe i mieszać do uzyskania konsystencji sosu, w razie potrzeby dodać więcej wody.
Wskazówka: W zależności od wielkości krewetek mogą one wymagać krótszego lub dłuższego czasu smażenia. Po 7 minutach zaleca się spróbować czy są gotowe, krewetki powinny być miękkie, nie powinny być gumowate, jeśli tak się stanie, oznacza to, że zostały przesmażone.