Krem botwinkowy z jogurtem i Fetą

Krem botwinkowy z jogurtem i Fetą
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Opietruszka
Na dobre rozpoczęcie nowego tygodnia proponuję KREM BOTWINKOWY podany z jogurtem, serem Feta i czarnuszką!!! Prosty, pyszny i jakże sezonowy!

Składniki

  • 2 małe pęczki botwinki
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • garść liści lubczyku lub pietruszki
  • łyżka oleju rzepakowego + odrobina do podania
  • sok z 1/2 cytryny
  • około 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego
  • Do podania: jogurt naturalny
  • kawałek sera Feta
  • czarnuszka

Przygotowanie

  1. 1. Pokrojoną cebulę oraz czosnek podsmaż w dużym garnku.

  2. 2. Dodaj plasterki marchwi, korzenia pietruszki oraz kawałki ziemniaka, podsmaż chwilę.

  3. 3. Dodaj pokrojone buraczki oraz grubsze łodygi (liście odłóż na chwile)

  4. 4. Dolej około 1,5 litra wody, sok z cytryny, sól i pieprz i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 10 minut.

  5. 5. Dodaj botwinkowe liście, pokrojony drobno lubczyk i gotuj jeszcze chwilę aby liście zmiękły.

  6. 6. Zblenduj zupę (możesz oczywiście zjeść ją bez blendowania – jest równie smaczna!)

  7. 7. Podaj zupę z kilkoma łyżkami jogurtu, pokruszoną Fetą oraz czarnuszką.

Komentarze do przepisu (8)

slodkisentyment 10 maja
Wygląda przepysznie :)
pelen_brzuszek 10 maja
pięknie wygląda :)
kasia882 10 maja
pysznie się prezentuje!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 małe pęczki botwinki
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • garść liści lubczyku lub pietruszki
  • łyżka oleju rzepakowego + odrobina do podania
  • sok z 1/2 cytryny
  • około 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego
  • Do podania: jogurt naturalny
  • kawałek sera Feta
  • czarnuszka
Składniki