Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koulourakia to ciasteczka przygotowywane tradycyjnie na wielkanoc. Mają przyjemny maślano-korzenny zapach, a skręcanie w spiralki, warkoczyki i ślimaczki jest wielką frajdą!
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 286
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 384
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 517
Polecam.
Odsłon: 842
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 286
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 384
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 517
Polecam.
Odsłon: 842
Składniki
Mąkę przesiewamy do wielkiej miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, goździkami i cynamonem.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, a żółtka w osobnej misce z cukrem na puszystą jasną masę.
Do mąki wlewamy kolejno wystudzone masło, żółtka z cukrem i dodajemy ubitą pianę. Zaczynamy zagniatać ciasto, stopniowo dolewając mleko. Kiedy ciasto jest już zwarte i zaczyna odchodzić od ręki, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy jeszcze kilka minut.
Teraz zaczyna się zabawa! Z gotowego ciasta odrywamy kawałki mniej więcej wielkości kuleczki ping-pongowej i toczymy z nich długie wałeczki, a następnie fikuśnie skręcamy. Ja zdecydowałam poskręcać moje ciastka na tradycyjny grecki sposób, ale można na tym etapie puścić wodze fantazji. Oczywiście na stronach internetowych odnaleźć można mnóstwo kształtów, jakie mogą przybrać te ciasteczka. Polecam pooglądać zanim przystąpicie do skręcania.
Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a ich wierzch smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, do ładnego zrumienienia.