Kotlety z soczewicy

Kotlety z soczewicy
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: asia67
bardzo lubię te kotlety, odkryłam smaki kotletów bezmięsnych, odkąd córka została wegetarianką, w tej chwili ciagle ekperymentuję ze składnikami, bo tak naprawdę kotlety mozna zrobić z wielu, różnych produktów i za każdym razem mozemy posmakować czegos innego

Składniki

  • soczewica zielona 1 szkl
  • pieczarki ok 30 dag
  • marchew
  • cebula
  • czosnek
  • szpinak 2-3 kostki
  • jajko
  • kasza manna
  • sól, pieprz, sos sojowy, pieprz ziołowy
  • olej
  • bułka tarta

Przygotowanie

  1. 1. soczewicę wypłukać, zalać wodą gotować do miękkości (wody powinno byc niewiele, tak aby na koniec nie odcedzać, a jedynie odparować, na koniec gotowania posolić), wystudzić,
    2. pieczarki umyć, zetrzeć na tarce, marchewkę tez zetrzeć, cebulę i czosnek posiekac,
    3. rozgrzać olej, wrzucić warzywa, dusić do odparowania wody, doprawić, wystudzić,
    4. wymieszać soczewicę i warzywa, dodać jajko, 1-2 łyżki kaszy manny, doprawić do smaku,
    5. z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, smażyc na rozgrzanym oleju,



    smacznego

Składniki
  • soczewica zielona 1 szkl
  • pieczarki ok 30 dag
  • marchew
  • cebula
  • czosnek
  • szpinak 2-3 kostki
  • jajko
  • kasza manna
  • sól, pieprz, sos sojowy, pieprz ziołowy
  • olej
  • bułka tarta
Składniki