Kotlety z kalarepy

Kotlety z kalarepy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Nie tylko szybkie i proste danie, ale zdrowe i smaczne. O zaletach kalarepy rozpisywać się nie będę, bo łatwo znaleźć je w internecie, za to skupmy się na walorach smakowych.

Przygotowanie

  1. Kalarepę cienko obieramy ze skórki, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą ( można dodać odrobinę soli ) i gotujemy, aż staną się lekko miękkie. Ja gotowałam 5 minut. Wykładamy plastry na szeroki talerz do odparowania i wystygnięcia.

  2. Posypujemy ulubioną jarzynką lub wystarczy posolić i popieprzyć. Roztrzepujemy w półmisku jajko, wysypujemy na talerz bułkę tartą ( najlepiej swojej roboty, te sklepowe lubią się palić ) Rozgrzewamy dobrze na patelni olej i smażymy z dwóch stron, na rumiano obtoczone plastry kalarepy najpierw w jajku, następnie w bułce. Podajemy z dowolnymi dodatkami. U mnie to były młode ziemniaczki z wody, świeżo kiszony ogórek i pomidor.

Komentarze do przepisu (6)

slodkisentyment 12 lipca
Jeszcze nie jadłam. Super :)
fafiatko 12 lipca
Pysznosci, prawwdziwy letni obiad, tez nie jadlam!
Docherro 13 lipca
Super pomysł na kalarepkę,pyszny obiad:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki