Kotlety teściowej (siekane z fileta kurczaka z serem i warzywami)

Kotlety teściowej (siekane z fileta kurczaka z serem i warzywami)
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: drNowak
Lubię przyrządzać obiady z mięsem drobiowym w roli głównej. W tym przepisie można zastosować filety lub polędwiczki drobiowe. Żartobliwie my nazywamy je „kotletami teściowej”, gdyż to ona pierwsza je przyrządziła. Oczywiście każda z nas dodaje inne dodatki. Te kotlety stanowią istny przegląd lodówki.

Składniki

  • Filety z kurczaka (2 szt.) lub polędwiczki (0,5kg)
  • Jajko
  • Ser mozarella (z bloku, nie kulka) lub inny np. gouda, Edam i.t.p. (200-300g)
  • Warzywa np. kukurydza, papryka, pietruszka natka, ewentualnie pieczarki i.t.p.
  • Przyprawy: curry, czubryca czerwona, zielona, pieprz.
  • Bułka tarta

Przygotowanie

  1. 1. Paprykę sparzam i kroję w kostkę.

  2. 2. Ser kroję w kostkę.

  3. 3. Polędwiczki kroję drobno.

  4. 4. Pieczarki kroję w plasterki i prużę na maśle. Potem drobno kroję.

  5. 5. Wszystkie składniki łączę.
    6. Dodaje jajko i przyprawy.

  6. 7. Wyrabiam masę na kotlety - musi być dobrze wyrobiona by kotlety się nie rozpadały.

  7. 8. Formuję okrągłe płaskie kotleciki i obtaczam w bułce tartej.

  8. 9. Po dokładnym obtoczeniu kotletów na patelni zaczynam rozgrzewać olej.

  9. 10. Smażę na rozgrzanym oleju aż się zwiążą i obracam na druga stronę. Zmniejszam ogień, przykrywam patelnie pokrywką i piekę ok. 20 minut.
    11. Podaję z frytkami z piekarnika lub cząstkami ziemniaków z piekarnika.

    UWAGA składniki do farszu można utrzeć na tarce do warzyw (surówek) na największych oczkach. Wtedy mięso z kurczaka dobrze by było zamrożone. Kotlety będą bardziej zwięzłe - masa będzie bardziej rozdrobniona.

Składniki
  • Filety z kurczaka (2 szt.) lub polędwiczki (0,5kg)
  • Jajko
  • Ser mozarella (z bloku, nie kulka) lub inny np. gouda, Edam i.t.p. (200-300g)
  • Warzywa np. kukurydza, papryka, pietruszka natka, ewentualnie pieczarki i.t.p.
  • Przyprawy: curry, czubryca czerwona, zielona, pieprz.
  • Bułka tarta
Składniki