Kostka jogurtowa z owocami i galaretką

Kostka jogurtowa z owocami i galaretką
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Jogurtowiec na zimno na ciemnym biszkopcie. Jogutrowiec z owocami i galaretką. Ciasto wyszło pyszne i śliczne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -6 jajek -1 szklanka cukru -1/2 szklanki mąki tortowej
  • -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -2 łyżki kakao -1 szklanka oleju
  • KREM JOGURTOWY:
  • -1200 g. jogurtu greckiego -660 ml.śmietanki 30 %
  • -150 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -40 g. żelatyny -3/4 szklanki wody
  • OWOCE:
  • -3 szt.kiwi -2 szt. pomarańczy -125 g. borówki amerykańskiej
  • -kilkanaście winogron -250 g. malin
  • GALARETKA: -1 l. wody -3 galaretki krystaliczne

Przygotowanie

  1. biszkopt- Białka ubić z cukrem, potem dodawanymi żółtkami po 1. Przesiać mąkę, kakao , proszek. Lekko mieszać, dolewając olej.Przelać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec biszkopt w 175* ok.30 min.Po upieczeniu obrócić na deskę ze ściereczką. Zdjąć blaszkę i papier. Ostudzić i włożyć z powrotem do tej blaszki, lecz z wyżej zabezpieczonym papierem. Można biszkopt nasączyć ale to nie konieczne bo jest miękki.

  2. krem jogurtowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie , ostudzić do letniego. Śmietankę i jogurt ubić z cukrem pudrem i fixem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki na biszkopt i schłodzić, jeśli rzadki. U mnie był stabilny to od razu poukładałam owoce.

  3. owoce-Kiwi obrać, pokroić na 0,5 cm. plasterki. Dobrze jest je zahartować, żeby nie rozpuściły galaretki.Zagotować na patelni trochę wody z cukrem i chwilkę zaparzyć te plasterki. Odsączyć i osuszyć, potem poukładać na kremie. Pomarańcze obrać i pokroić w plasterki też 0,5 cm.Troszkę osuszyć ręcznikiem papierowym i poukładać na kremie.Borówkę amerykańską jak i winogron umyć, osuszyć i poukładać na kremie. Maliny nie myć, tylko przetrzeć ściereczką i przeglądnąć środki. Poukładać na kremie.

  4. galaretka- Galaretkę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Polać dokładnie każdy owoc i schłodzić w lodówce.

Komentarze do przepisu (24)

helenapon 22 maja
Wygląda wspaniale.
Rzeczywiscie slicznie wyglada :)
fafiatko 22 maja
Piekne kolory i smaki!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT:
  • -6 jajek -1 szklanka cukru -1/2 szklanki mąki tortowej
  • -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -2 łyżki kakao -1 szklanka oleju
  • KREM JOGURTOWY:
  • -1200 g. jogurtu greckiego -660 ml.śmietanki 30 %
  • -150 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -40 g. żelatyny -3/4 szklanki wody
  • OWOCE:
  • -3 szt.kiwi -2 szt. pomarańczy -125 g. borówki amerykańskiej
  • -kilkanaście winogron -250 g. malin
  • GALARETKA: -1 l. wody -3 galaretki krystaliczne
Składniki