Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przypomnienie smaków z dziecińtwa. Kopytka ze skwarkami
Szybkie i proste ciasto do kawki
Odsłon: 22732
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 366
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13169
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 127
Smak wiosny!
Odsłon: 411
Szybkie i proste ciasto do kawki
Odsłon: 22732
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 366
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13169
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 127
Smak wiosny!
Odsłon: 411
Składniki
Ugotowane, zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę do miski. Uklep równo i podziel nożem na krzyż tak, aby wyznaczyć cztery równe ćwiartki. Jedną z nich wyjmij i wyłóż na pozostałe ziemniaki, a w jej miejsce wsyp mąkę. Mąki powinno być tyle, aby była równo z ziemniakami. Dodaj sól, wbij jajka i szybko wyrób na gładką masę. Ciasto podziel na 3 części i z każdej na oprószonej mąką stolnicy uformuj wałek, spłaszcz go i potnij na ukos na niewielkie kawałki. Kluski gotuj partiami w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
Genialny dodatek do wszelkich gulaszów i zawiesistych sosów. Są pyszne także z podsmażonym boczkiem i cebulką. U mnie dziś ze skwarkami.