Konserwa z ćwiartek kurczaka w słoiczku.

Konserwa z ćwiartek kurczaka w słoiczku.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Nadziewając kiełbasę w jelita zawsze w nadziewarce zostaje trochę farszu, i właśnie tym farszem napełniłam słoiczek 350 ml, za pasteryzowałam i wyszła pyszna konserwa. Z podanego przepisu na farsz do białej kiełbasy drobiowej możemy zrobić idealne konserwy w słoiku.

Składniki

  • mięso z ćwiartek kurczaka oraz skóry 1,8 kg
  • czosnek 5 g
  • gorczyca biała 3 g
  • sól 30 g
  • wegeta bez konserwantów 5 g
  • pieprz czarny 3 g
  • papryka słodka mielona 3 g
  • majeranek 3 g
  • sos sojowy 4 łyżki
  • woda 150 ml
  • słoiczki proste 350 ml 7 szt.

Przygotowanie

  1. Mięso bez skórek i kości kroimy w kostkę 2x2 cm. Skórki i czosnek mielimy przez sitko 4 mm.

  2. Do pokrojonego mięsa w kostkę dodajemy zmielone z czosnkiem skórki, gorczycę, pieprz, majeranek, paprykę, sos sojowy, wegete i sól.

  3. Wszystko dokładnie mieszamy, w razie potrzeby dodajemy wodę jak najzimniejszą i ponownie wyrabiamy do momentu dobrej kleistości farszu. W między czasie parzymy w gorącej wodzie słoiczki, wycieramy do sucha. Farszem napełniamy słoiczki, gotowaną, zimną wodą zalewamy farsz tak żeby był przykryty wodą. Słoiczki pasteryzujemy 60 minut w 80 stopniach Celsjusza. Ostudzone wstawiamy do lodówki.

  4. Gotowa konserwa.

  5. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (6)

fafiatko 31 stycznia
Pysznosci z galaretka, to najlepsze w miesnych przetworach!
SlodkoSlodka83 31 stycznia
Pycha,dawno nie robiłam,ale bym zjadła taką :-)
GREGORHSPEED 31 stycznia
To na pewno jest pyszne! <3 Mniam! <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięso z ćwiartek kurczaka oraz skóry 1,8 kg
  • czosnek 5 g
  • gorczyca biała 3 g
  • sól 30 g
  • wegeta bez konserwantów 5 g
  • pieprz czarny 3 g
  • papryka słodka mielona 3 g
  • majeranek 3 g
  • sos sojowy 4 łyżki
  • woda 150 ml
  • słoiczki proste 350 ml 7 szt.
Składniki