Konfitura z róży

Konfitura z róży
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Wczoraj pierwszy raz zrobiłam konfiturę z róży. Mąż ucierał w makutrze :) Wyszła słodziutka, ale nie za słodka, do tego cudownie pachnie i pięknie się prezentuje pod względem kolorystycznym. Sto razy lepsza od tych sklepowych cudów.

Składniki

  • płatki róż 50 g
  • cukier puder 100 g
  • sok z ćwiartki cytryny

Przygotowanie

  1. Zbieramy płatki róż, płuczemy w ciepłej wodzie i osuszamy na sicie. Możemy odciąć białą nasadę z każdego płatka, aby pozbyć się różanej goryczki.

  2. Suche płatki wrzucamy do makutry i ucieramy razem z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym, do uzyskania gładkiej konsystencji. U mnie trwało to 20 minut.

  3. Gotową masę różaną przekładamy do słoiczka, zakręcamy i wkładamy do lodówki. Słyszałam też, że można ją zamrozić, aby
    dłużej przetrwała.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (3)

aaasikkk 02 września 2015
Cudo! Podziwiam samozaparcia w zbieraniu podstawowego składnika :)
grazka950 09 stycznia 2016
czy to można zrobić z płatków każdej róży?
BEATA1978 10 stycznia 2016
Grażynko teoretycznie każda róża jest jadalna, ale ja mam swoją sprawdzoną różyczkę, taka typową o... Czytaj całość »
Grażynko teoretycznie każda róża jest jadalna, ale ja mam swoją sprawdzoną różyczkę, taka typową o charakterystycznym zapachu i smaku. Widziałam też konfiturę z białej róży.
Składniki
  • płatki róż 50 g
  • cukier puder 100 g
  • sok z ćwiartki cytryny
Składniki