Konfitura truskawkowa z dodatkiem kiwi

Konfitura truskawkowa z dodatkiem kiwi
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Gotowy produkt na zimę do ciast i deserów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Truskawki dokładnie opłukać i odsączyć na sicie a kiwi pokroić w cienki plastry. Następnie włożyć truskawki i pokrojone kiwi do garnka, wrzucić ziarenka pieprzu i całość delikatnie rozgnieść widelcem i zagotować. Wsypać żelfix z dwoma łyżkami cukru, skórką cytrynową i poddusić chwilę na wolnym ogniu. Skórkę cytrynową wyjąć z syropu, wsypać resztę cukru, gotować minutę i zdjąć łyżką szumowiny. Konfiturę przelać do wyparzonych słoików, zamknąć, na 15 minut odwrócić do góry dnem. Po czym odstawić w chłodne miejsce.

Komentarze do przepisu (1)

smaker 07 czerwca 2016
Truskawka i kiwi to świetne połączenie - na pewno wypróbujemy ten przepis :)
Składniki
Składniki