Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka smaku i to jaka pyszna. Czasem do kompotu wrzucam laskę wanilii, polecam lubiącym takie klimaty :)
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Składniki zalewy mieszając doprowadzamy do wrzenia (jeśli zdecydowaliśmy się na dodatek wanilii dodajemy ją teraz i dokładnie mieszamy, nie gotujemy). Słoiki o pojemności 1 litra lub 0,75 litra dokładnie myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Wiśnie układamy w słoikach do mniej więcej połowy wysokości, zalewamy do pełna zalewą, porządnie zakręcamy. Wkładamy do dużego gara wyłożonego ściereczką, pasteryzujemy od zagotowania przez 10 minut, wyjmujemy i nie odwracając do góry dnem studzimy do osiągnięcia temperatury pokojowej. Czynności powtarzamy do wykończenia owoców.