Kokosowa kostka

Kokosowa kostka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Szybkie w przygotowaniu ciasto i bardzo smaczne dla osób które uwielbiają kokos.

Składniki

  • Biszkopt:8 jajek,1/4 szkl.mąki ziemniaczanej,1 szkl. mąki pszennej,1/2 szkl.cukru.cukier waniliowy
  • Polewa czekoladowa:1 kostka margaryny,5 łyżek cukru,5 łyżek kakao,100 ml śmietany kremówki
  • Wiórka kokosowe

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek.
    Białka ubić na sztywną pianę z cukrem,następnie dodawać powoli żółtka i mąkę ziemniaczaną i pszenną mieszając na wolnych obrotach.
    Piec w 180 st C przez około 30-35 minut.
    Porcja na dużą blachę.

  2. Polewa czekoladowa:

    W małym garnku rozpuścić margarynę z kakao i cukrem.Podgrzewać na małym ogniu,gdy masa nam się rozpuści zdjąć z ognia,wlać śmietanę i energicznie wymieszać.

  3. Przestudzony biszkopt pokroić w kostkę i zamaczać w polewie czekoladowej następnie obtaczać w wiórkach kokosowych.


    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (2)

Futka 19 marca 2015
Przepysznie! Niebo dla podniebienia :)
monikagotuje 20 marca 2015
Dziękuje:)
Składniki
  • Biszkopt:8 jajek,1/4 szkl.mąki ziemniaczanej,1 szkl. mąki pszennej,1/2 szkl.cukru.cukier waniliowy
  • Polewa czekoladowa:1 kostka margaryny,5 łyżek cukru,5 łyżek kakao,100 ml śmietany kremówki
  • Wiórka kokosowe
Składniki