Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Mamine knedle ze śliwkami to jeden z ulubionych smaków mojego dzieciństwa. Miękkie ziemniaczane ciasto owinięte wokół dojrzałej śliwki węgierki tworzy zgrabną kulę. Kula gotowana jest w lekko osolonym wrzątku. Po odcedzeniu i umieszczeniu na talerzu wszystkie knedle ze śliwkami mama przekrawała na pół lub na trzy części, polewała stopionym masłem (masłem, a nie jakąś tam margaryną!) i gęstą kwaśną śmietaną. Cukrem dziecko posypywało sobie samo. Od najmłodszych lat potrafiłam zjeść pełniutki talerz tych pyszności. Nigdy mi się nie przejadły, choć często pękałam z przejedzenia. Chyba trochę tęsknię za tymi czasami…

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka orkiszowa biała (lub mąka pszenna)
  • 2 jajka od szczęśliwych kur
  • śliwki węgierki
  • wrząca woda i sól do gotowania
  • stopione masło, gęsta kwaśna śmietana i cukier do podania

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Zaraz po odcedzeniu, jeszcze ciepłe, przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski, wyrównaj i wygładź powierzchnię, zostaw do przestudzenia.

  2. Natnij ziemniaki w misce na krzyż, wyjmij jedną ćwiartkę i odłóż na bok. Puste miejsce wypełnij mąką orkiszową (lub pszenną), dosyp dodatkowo jeszcze dwie łyżki mąki.

  3. Dodaj do miski odłożone ziemniaki oraz dwa jajka. Dłonią zagnieć gładkie ciasto. Miskę przykryj folią i pozostaw na 10 minut, by ciasto odpoczęło.

  4. Pozbądź się pestek z umytych i osuszonych śliwek. Wystarczy każdą przełamać wzdłuż na pół, nie rozdzielając do końca i wyjąć pestkę.

  5. Nabierz z miski porcję ciasta, rozpłaszcz na dłoni na placuszek, ułóż śliwkę i zlepiaj zgrabny, kulisty knedel.

  6. Tak samo zrób z resztą ciasta i śliwek – do wyczerpania składników.

  7. Uformowane kluski bywają różnej wielkości, bo to zależy od rozmiaru śliwek. Układaj je na tacy posypanej szczodrze mąką, by się do niej nie przykleiły. Zachowaj niewielki odstęp pomiędzy knedlami, możesz przykryć je ściereczką, aby nie wysychały.

  8. W dużym garnku zagotuj sporą ilość wody, nie zapomnij jej osolić. Knedle ziemniaczane wkładaj partiami do wrzątku. Na początku opadną na dno, warto je delikatnie od niego odkleić długą łyżką.

  9. Po chwili wypłyną na powierzchnię i od tego momentu powinny gotować się powoli i delikatnie jeszcze przez 5 minut. Ugotowane knedle ze śliwkami wyjmij łyżką cedzakową na półmisek, ale można kłaść je bezpośrednio na talerze.

  10. Na talerzach wystarczy polać kluski stopionym masłem oraz gęstą kwaśną śmietaną i posypać cukrem. Można je też podawać z bułką tartą przesmażoną na maśle albo zamiast śmietany użyć jogurtu (będzie chudziej i zdrowiej).

  11. Nadmiar można zamrozić, układając na płaskiej tacy, bo dopiero w pełni zamrożone knedle można wsypać do woreczka. W zamrażarce przechowują się bardzo dobrze. Do wrzątku wrzuca się je bez rozmrażania, a ugotowane smakują prawie tak samo dobrze, jak świeżo zrobione.

Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka orkiszowa biała (lub mąka pszenna)
  • 2 jajka od szczęśliwych kur
  • śliwki węgierki
  • wrząca woda i sól do gotowania
  • stopione masło, gęsta kwaśna śmietana i cukier do podania
Składniki