Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato w pełni więc pora na knedelki z owocami sezonowymi.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 488
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1319
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 488
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1319
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Składniki
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,odcedzić i odparować,następnie rozgnieść przy pomocy praski ( jeżeli nie mamy w domu praski możemy użyć tłuczka do ziemniaków tylko wtedy trzeba bardzo dokładnie rozgniatac aby nie zostawić grudek )
Śliwki umyć osuszyć i usunąć z nich pestki.Posypac cynamonem i cukrem pudrem.
Z ziemniaków jajek i mąki zagnieść ciasto.Z ciasta formować niewielki kulki rozgnieść na stolicy( posypanej mąką) do środka wkładać śliwkę zlepić brzegi i formować w dłoniach kulkę .z takiej ilości wyszło ok 12 knedli to wszystko zależy jakiej wielkości będziemy lepić knedle.
Zagotować w garnku duża ilość wody i gotować partiami.Gotujemy ok 5-8 min ,wyciągamy przy użyciu łyżki cedzakowej .
W rondlu rozpuszczamy masło ( ja tym razem najpierw zarumieniłam orzechy włoskie z odrobina cukru i dodałam następnie masło ,posypka była mocno orzechowa i na wierzch odrobina jogurtu naturalnego ) Smacznego