Kluski ziemniaczane z mozzarellą w sosie pomidorowym

Kluski ziemniaczane z mozzarellą w sosie pomidorowym
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Nieskromnie napiszemy…raz spróbujecie, powielać będziecie ;) Prosto i pysznie. Do tego ten obłędny sos z lat 70-tych.

Składniki

  • 750 g ziemniaków
  • 200-250 g mąki ziemniaczanej
  • 2 kulki mozzarelli
  • Sos:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 180 g koncentratu pomidorowego
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • bazylia świeża
  • cukier
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę, dokładnie wyrabiamy z mąką.
    Ser kroimy na paluszki 5 cm X 1cm.
    Następnie formujemy kulki, spłaszczamy i układamy kawałek sera. Owijamy. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z sosem.

    Przygotowujemy sos.
    W rondelku robimy zasmażkę z masła i mąki. Dodajemy przecier pomidorowy i chwilę smażymy. Całość cały czas mieszamy i dodajemy bulion. Podgrzewamy do momentu ,kiedy sos zrobi się gęstszy. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i cukrem. Dodajemy posiekaną bazylię.

Komentarze do przepisu (16)

kucharka-amatorka 20 czerwca
Świetny pomysł!
fafiatko 20 czerwca
Boskie kluski!
ErJot 20 czerwca
Zaczęło mi burczeć w brzuchu:)Fajny pomysł na niecodzienne kluski ziemniaczane.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 750 g ziemniaków
  • 200-250 g mąki ziemniaczanej
  • 2 kulki mozzarelli
  • Sos:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 180 g koncentratu pomidorowego
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • bazylia świeża
  • cukier
  • sól, pieprz
Składniki