Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne śląskie kluski,przepis prosty i bezjajeczny.
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 367
Polecam.
Odsłon: 792
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36394
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 457
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 367
Polecam.
Odsłon: 792
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36394
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 457
Składniki
Ziemniaki obieram,kroje w ćwiartki i gotuje w osolonej wodzie do miękkości.
Po czym odlewam wodę,ziemniaki odstawiam by ostygły.
Przeciskam przez praskę,do dużej miski. Wyrównuje wierzch ziemniaków. Łyżką kreśle linie "na krzyż" Jedną część ziemniaków wyciągam i rozkładam równo na pozostałych.
W wolne miejsce wsypuję mąkę do równości z ziemniakami. Całość wyrabiam ręką na jednolitą masę.
Biorę kawałki ciasta na rękę i formuje kluski,palcem tworze dziurke na sos.
W garnku gotuje osoloną wodę,wkładam pojedyńczo kluski,gotuje na średnim ogniu,gdy wypłyną gotuje jeszcze 3 minuty,wyłączam i odstawiam na około 2 minuty. Można podawać :) Smacznego!