Klopsy z kaszą bulgur i dyną

Klopsy z kaszą bulgur i dyną
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kolejne danie na szybko. Tym razem klopsy mięsne z pyszną kaszą bulgur i dynią.

Składniki

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 200 g miąższu z dyni
  • natka pietruszki
  • 250 g wieprzowego mielonego mięsa
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy na sypko. Odcedzamy, studzimy, przekładamy do miski.
    Posiekaną cebulę smażymy z pokrojonym w kostkę miąższem z dyni. Studzimy, dodajemy do kaszy.
    Posiekaną natkę dodajemy razem z mięsem do kaszy, wbijamy jajko.
    Wszystkie składniki mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Z masy formujemy duże klopsy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Zapiekamy pod przykryciem 90 min w temperaturze 190°C.
    Podajemy z ulubionym sosem.

Komentarze do przepisu (12)

Docherro 06 grudnia 2017
Bardzo lubię klopsy,Twoje są wyśmienite:)
ErJot 07 grudnia 2017
Dla mnie bomba:)Połączenie dyni i mięsa mielonego rewelacyjne.
Kardamonovy 07 grudnia 2017
Kurczę, już miałam nadzieję, że wrzuciliście coś bez mięsa :D.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 200 g miąższu z dyni
  • natka pietruszki
  • 250 g wieprzowego mielonego mięsa
  • sól, pieprz
Składniki