Klopsy Drobiowe z Pieczarkami.

Klopsy Drobiowe z Pieczarkami.
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Mięso drobiowe w połączeniu z pieczarkami jest niezwykle smaczne. Surówka z kiszonej kapusty z czerwoną papryką. https://smaker.pl/przepis-surowka-z-kiszonej-kapusty-z-czerwona-papryka,167095,slodkoslodka83.html

Składniki

  • 9 szt.
  • 400 g mielonego z piersi kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 małe jajko
  • 2,3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • solidna garść posiekanej natki pietruszki
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić na patelnie i zeszklić na oleju,wrzucić obrane i starte na tarce,na grubych oczkach pieczarki,podsmażyć do odparowania wody,wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć dosłownie min.przyprawić solą i pieprzem do smaku i zdjąć z ognia,gdy całość przestygnie wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.

    Można kupić gotowe mielone lub zmielić pierś z kurczaka,jak ja to robię.
    Pierś z kurczaka myjemy,osuszamy i kroimy w grubszą kostkę,wrzucamy do blendera,mielimy.
    Do zmielonego mięsa wrzucamy przestygnięte pieczarki,wbijamy małe jajko,doprawiamy solą i pieprzem,wsypujemy bułkę tartą,całość dokładnie mieszamy do połączenia,odstawiamy na pół godz.do lodówki.
    Ci którzy przygotowują często klopsy z piersi kurczaka na pewno pamiętają,że farsz jest dość lepki,przed formowaniem klopsów,należy zwilżyć ręce wodą,dzięki temu farsz nie będzie się przyklejał do dłoni.
    Uformowane klopsy obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzaną patelnie z olejem,


  2. smażymy z obu stron na rumiano,można podlać trochę wodą i przykryć patelnie deklem,aby wydobyć jeszcze bardziej pieczarkowy smak ;-)

  3. Podawać z ulubionymi dodatkami,polecam Surówkę z Kiszonej Kapusty z Czerwoną Papryką.

Komentarze do przepisu (8)

slodkisentyment 13 sierpnia
Pyszny obiadek :)
Pieprzyczfantazja 13 sierpnia
pyszny obiadek!
Docherro 13 sierpnia
Pycha...:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 9 szt.
  • 400 g mielonego z piersi kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 małe jajko
  • 2,3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • solidna garść posiekanej natki pietruszki
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
Składniki