Klopsiki wołowe z żurawiną

Klopsiki wołowe z żurawiną
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Na klopsiki wołowe zawsze jeździłam z moją rodzinką do naszej ulubionej restauracji, ale ostatnio dzieciaki trochę chorowały, a z racji, że już od dawna miałam na nie apetyt, postanowiłam zrobić je sama. Jak na pierwszy raz myślę, że wyszły nawet fajnie, chociaż chyba ciut za długo trzymałam je na dużym ogniu. Następnym razem będą jeszcze lepsze :)

Składniki

  • Mięso mielone wołowe 500 g.
  • Jajko 1 szt.
  • Sól gruboziarnista
  • Pieprz
  • Majeranek 3 łyżeczki
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Żurawina cała pasteryzowana - tyle ile lubimy
  • SOS
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Woda

Przygotowanie

  1. Mięso doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wbić jajko i wszystko razem dokładnie wymieszać. Uformować małe klopsiki, a następnie obtoczyć w mące.

    Smażyć na mocno rozgrzanym oleju przez ok. 15-20 min, obracając co jakiś czas. Warto zmniejszyć ogień.

    Jak ktoś lubi z wytopionego tłuszczu można zrobić sos.

    Wyciągamy klopsiki i kładziemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

    Na rozgrzany tłuszcz dodajemy łyżkę maki pszennej, chwilę podsmażamy, a następnie dolewamy wody (ilość wedle uznania), jednocześnie mocno mieszając. W razie potrzeby doprawić.


  2. Klopsiki wspaniale komponują się ze słodką żurawiną.



    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (12)

fafiatko 13 marca
wyglada a na pewno smakuje o wiele lepiej domowe :)
bryssska 13 marca
Ja chętnie się piszę lubię taki owocowe dodatki do mięsa ;-)
Docherro 13 marca
oo..jakie pyszne ,często robię mięsko z owocowymi dodatkami....super..:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mięso mielone wołowe 500 g.
  • Jajko 1 szt.
  • Sól gruboziarnista
  • Pieprz
  • Majeranek 3 łyżeczki
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Żurawina cała pasteryzowana - tyle ile lubimy
  • SOS
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Woda
Składniki