Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sponsorowane
Klopsiki w lekkim sosie z pieczonymi ziemniaczkami
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 111
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 446
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32622
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 81
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 109
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 111
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 446
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32622
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 81
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 109
Składniki
Mięso, cebulę, musztardę, zioła prowansalskie, bułkę tartą zmiksować w kielichu blendera lub miksera aby otrzymać dość zwartą masę.
Z masy mięsnej zmoczonymi zimną wodą dłońmi uformować średniej wielkości kulki.
Rozgrzać urządzenie Airfryer do temperatury 180 stopni.
Do rozgrzanego urządzenia włożyć klopsy. Ustawić czas na 8 minut, wsunąć kosz i kontynuować smażenie do momentu, aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy. Wyciągnąć klopsy z kosza urządzenia, przełożyć do garnka, zalać wodą w taki sposób, aby przykryła klopsy i gotować 15 minut.
W międzyczasie przygotować pieczone ziemniaczki. Ziemniaki obrać, pokroić na ósemki, namoczyć 10 minut w ciepłej, osolonej wodzie. Odcedzić, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.
Rozgrzać urządzenie Airfryer do temperatury 180 stopni.
Do rozgrzanego urządzenia włożyć osuszone, wymieszane z oliwą ziemniaczki. Ustawić czas na 20 minut, wsunąć kosz i kontynuować pieczenie do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy. Podczas pieczenia co jakiś czas potrząsać koszem aby ziemniaczki równomiernie się zarumieniły.
Wyciągnąć klopsy z gotującego się wywaru i przygotować sos – mąkę rozprowadzić z zimną wodą, wlać do wywaru ciągle mieszając, gdy sos zgęstnieje dodać śmietanę i koperek, dokładnie wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać na ciepło z ulubioną surówką.