Klasyczny gulasz wołowy

Klasyczny gulasz wołowy
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Fram
taki jednogarnkowy powrót do klasyki dzisiaj zaproponuję ;-)

Składniki

  • wołowina na gulasz - 1 kg
  • cebula - 6 szt.
  • czerwone wino - pół szklanki
  • pomidory krojone w puszce - 1 szt. (400 g)
  • olej - 4 łyżki
  • słodka papryka - 2 łyżki
  • ostra papryka - 1 łyżeczka
  • sól - 2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Wołowinę (polecam udźca) kroimy w niezbyt dużą kostkę. Cebulę siekamy w miarę drobno.

  2. W garnku (wybieramy taki z grubym dnem) rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy wołowinę, przysmażamy, aż się ładnie zrumieni, dorzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli.

  3. Teraz do garnka dodajemy: sól, paprykę (ostrą i słodką) i chwilę jeszcze smażymy.
    Polecam do tego dania użyć słodkiej papryki w wersji wędzonej - bardzo ładnie się komponuje.

  4. Całość zalewamy pomidorami, winem oraz połową szklanki gorącej wody. Zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy i dusimy 1,5 - 2 godziny, aż wołowina pięknie nam zmięknie. Na końcu solimy jeszcze, o ile to konieczne. No i gotowe. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (5)

pelen_brzuszek 10 lutego
cudnie to wygląda :)
GREGORHSPEED 10 lutego
Bartku, cudownie <3
Kosma 05 marca
Klasyczny to bardziej powinien być podawany z kaszami , bułkami na parze lub kluskami np moimi ulubionymi... Czytaj całość »
Klasyczny to bardziej powinien być podawany z kaszami , bułkami na parze lub kluskami np moimi ulubionymi jajecznymi :-) .
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • wołowina na gulasz - 1 kg
  • cebula - 6 szt.
  • czerwone wino - pół szklanki
  • pomidory krojone w puszce - 1 szt. (400 g)
  • olej - 4 łyżki
  • słodka papryka - 2 łyżki
  • ostra papryka - 1 łyżeczka
  • sól - 2 łyżeczki
Składniki