Kiszone buraki- zakwas na barszcz czerwony

Kiszone buraki- zakwas na barszcz czerwony
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: EWAM45
Kiszone buraki warto przygotować raz na jakiś czas. Sok z burak stanowi doskonałe żródło minerałów, bakterii i witamin. Bardzo dobrze działa na nasze jelito, tak jak wszystkie kiszonki.

Składniki

  • ok. 1 kg. czerwonych buraków
  • 2 małe marchewki jedna pietruszka kawałek selera
  • 1 łyżka soli niejodowanej
  • 1 łyżka cukru 1 cebula 6-7 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 liście laurowe
  • 2 litry wody 1 kromka chleba razowego na zakwasie

Przygotowanie

  1. Buraczki najlepsze jeśli z własnej lub pewnej uprawy. Dobrze płuczemy, obieramy w rękawiczkach, poniewaz barwią. Marchewkę seler, cebulę i pietruszkę również obieramy. Warzywamy kroimy na większe kawałki i układamyw kamiennym garnku lub słoju. Na wierzch dodajemy pokrojone buraczki.

  2. Wsypujemy kminek i liście laurowe. Dodajemy również ząbki czosnu ( jesli duże kroimy na mniejsze).
    Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i cukier , mieszamy i studzimy. Zalewamy buraczki. Kładziemy kromkę chleba. Całość dobrze jest obciążyć małym talerzykiem. Naczynie zakrywamy ściereczką. Trzymamy w ciepłym miejscu. Po 7 dniach zakwas powinien być gotowy. Na wierzchu pojawi się biały korzuszek nalezy go zdjąć ,a sok odcedzić do butelek . Trzymać w lodówce.

Składniki
  • ok. 1 kg. czerwonych buraków
  • 2 małe marchewki jedna pietruszka kawałek selera
  • 1 łyżka soli niejodowanej
  • 1 łyżka cukru 1 cebula 6-7 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 liście laurowe
  • 2 litry wody 1 kromka chleba razowego na zakwasie
Składniki