Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszonka wielowarzywna ubijana w słoju lub kamiennym garnku. Technika wykonania - jak przy kiszeniu kapusty, tylko kiszonka ładniejsza, bardziej dekoracyjna, bo kolorowa.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 168
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 86
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1049
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 168
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 86
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1049
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Składniki
Poszatkowane warzywa należy wymieszać z solą i pozostawić w misce (przykrytej ściereczką, żeby nie dostały się muszki) na 4 godziny do zmorzenia. Morzenie oznacza, że po posoleniu sałatka mięknie nieco i puszcza sok przez te zalecane 4 godziny. Dzięki wstępnemu morzeniu – gdy włożymy sałatkę do garnka lub słoja, możemy od razu ją ubić tak, aby pokryła się sokiem. Z surową, niezmorzoną, ta sztuka się nie uda.
Następnie trzeba ubić kiszonkę ciasno w słoiku lub innym naczyniu, obciążyć talerzykiem i kamieniem lub słoikiem z wodą. Zabezpieczyć przed dostępem muszek.
Po kilku dniach w temperaturze pokojowej kiszonka gotowa jest do spożycia. Jeśli nie chcesz, by dalej kisła – znajdź dla niej miejsce w lodówce. To znacznie spowolni procesy fermentacyjne.