Kiełbasa Słoikowa.

Kiełbasa Słoikowa.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ostatnio marny wybór był u mnie w sklepie mięsnym,a w zasadzie kiełbasy wyglądały mało zachęcająco,więc zrobiłam własny wyrób,z którego jestem zadowolona i moja rodzinka również :-)

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 0,5 kg boczku surowego
  • 0,5 kg marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka czerwonej ostrej papryki
  • 3\4 łyżki soli peklowej
  • 1 łyżka żelatyny

Przygotowanie

  1. Karkówkę i boczek najlepiej zmielić w maszynce,niestety ja takowej jeszcze nie posiadam więc wrzuciłam do blendera ze zwykłym nożykiem i też dał radę,

  2. marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach,lub można wspomóc się blenderem,co ja uczyniłam ;-)
    Żelatynę rozpuszczamy w ok.pół szkl. wody i dodajemy do mięsa i marchewki.
    Wsypujemy przyprawy i wszystko dokładnie wyrabiamy ręką ok.20 min.

  3. Tak przygotowane mięso wkładamy do słoików do 3\4 wysokości ,zakręcamy.
    Do dużego garnka wkładamy ściereczkę na dno , ustawiamy słoiki , wlewamy wodę do połowy wysokości słoików,zagotowujemy do temp.70-80 C, i tak nasze słoiki mają pyrkotać dosłownie przez godz.
    Po tym czasie wyjmujemy słoiki z garnka i po przestygnięciu wstawiamy do lodówki na noc.
    Można jeszcze pasteryzację powtórzyć na 2 i 3 dzień,ale powiem Wam szczerze u mnie takie słoiki nawet tydz.nie postoją,tak szybko znikają a gdzie tu mówić o 3 miesiącach,czy pół roku ;-)
    Polecam ze swojskim chlebkiem

Komentarze do przepisu (16)

basiliana 05 lipca 2018
Świetny pomysł, idealna wędlina na kanapki:)
Nevermore 05 lipca 2018
Nie ma to, jak własne wyroby, pycha :)
fafiatko 05 lipca 2018
Swietny pomysl1 i smaczny!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg karkówki
  • 0,5 kg boczku surowego
  • 0,5 kg marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka czerwonej ostrej papryki
  • 3\4 łyżki soli peklowej
  • 1 łyżka żelatyny
Składniki