Kawowy placek z kremem budyniowym

Kawowy placek z kremem budyniowym
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Honorata27
Puszysty czekoladowy spód, do tego krem budyniowy. Całość oblana lukrem . Ciasto można upiec dzień wcześniej, aby spokojnie ostygło. Często przy okazji różnych świąt piekę szybkie, a zarazem efektowne ciasta. Kawowy placek z kremem budyniowym zachwyca swoją prostotą. Dodam, iż długo zachowuje wilgotność.

Składniki

Przygotowanie

  1. Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję miękkie masło. Całość miksuję do połączenia się składników. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia oraz kawę rozpuszczalną. Miksuję. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Piekę około 40-45 minut w 170 stopniach. Studzę.
    300 ml mleka zagotowuję z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczam budyń, mąkę oraz żółtka. Masę dodaję do gotującego się mleka. Mieszam, do uzyskania gęstego budyniu. Studzę. Miękkie masło ucieram z gęstym budyniem na jednolity krem.
    Ciasto dzielę na dwie części. Na dolnej warstwie rozsmarowuję krem budyniowy. Układam górną warstwę.
    Cukier puder mieszam energicznie z ciepłą wodą. Polewam lurem ciasto. Posypuję wiórkami kokosowymi.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Komentarze do przepisu (3)

slodkisentyment 31 maja
Pycha :)
Nevermore 01 czerwca
Z takimi kremami, to jest pychotka, mniami:)
pelen_brzuszek 02 czerwca
pychotki :)
Składniki
Składniki