Kasza gryczana z grzybami

Przepis dnia 2011-10-21
Kasza gryczana z grzybami
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: annawk
zimna jesień też ma swoje plusy

Składniki

  • 2 szkl. kaszy gryczanej ugotowanej
  • 1 duża cebula
  • 2 szkl. rydzy pokrojonych w małą kostkę
  • 1 duży kubek kwaśnej śmietany 12 proc.
  • 1 jajo
  • sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatułowa
  • 1 masło do smażenia i wysmarowania naczynia

Przygotowanie

  1. Rydze wraz z pokrojoną w kostkę cebulą porządnie zesmażyć na maśle ( do chrupkości), zalać śmietaną , doprawić i całość zesmażyć dalej na dużym ogniu ok. 5 min.

  2. Ostudzone grzyby wymieszać z kaszą oraz surowym jajem. Tę mieszankę pzrełożć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania- piec w piekarniku 190 st. ok.25 min.

  3. Mniam.... warto było szaleć po lesie.

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 17 października 2011
Rydze....to rarytas.Przepis aż slinka cieknie.!!!!!!!!
Składniki
  • 2 szkl. kaszy gryczanej ugotowanej
  • 1 duża cebula
  • 2 szkl. rydzy pokrojonych w małą kostkę
  • 1 duży kubek kwaśnej śmietany 12 proc.
  • 1 jajo
  • sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatułowa
  • 1 masło do smażenia i wysmarowania naczynia
Składniki