Kasza Bulgur z warzywami i mięsem mielonym

Kasza Bulgur z warzywami i mięsem mielonym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Dzisiaj mam propozycje na szybki, pożywny i aromatyczny obiad. Połączenie kaszy Bulgur i warzyw, a więc samo zdrowie na talerzu. Aby danie było bardziej energetyczne wzbogaciłam je mięsem mielonym. Dużym plusem tej potrawy, oprócz walorów smakowych jest to, że przygotowuje się je na dwóch patelniach, a więc mamy mało zmywania. Z powodzeniem można przygotować więcej i mieć na kolejne dni.

Składniki

  • Kasza Bulgur 2 torebk
  • Mięso mielone wieprzowe 500 g.
  • Pomidory 3 szt.
  • Cebula biała 1 szt. mała
  • Cebula czerwona 1 szt. mała
  • Papryka czerwona 1/2 szt.
  • Papryka żółta 1/2 szt.
  • Koncentrat pomidorowy 3-4 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka 1 łyżeczka
  • Papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • Ulubione przyprawy (ja użyłam przypraw bułgarskich)
  • Wrząca woda ok. 2 szklanki
  • Olej rzepakowy 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, podsmażyć na rozgrzanym oleju (ok.10 min)

    Pomidory spażyć wrzątkiem i obrać ze skórki, a następnie pokroić.

    Papryki umyć i pokroić w kostkę.

    Cebule obrać i również pokroić w kosteczkę.

    Pokrojone warzywa wrzucić na rozgrzany olej, dodać koncentrat pomidorowy i chwilę podsmażyć.

    Dodać kaszę Bulgur, wymieszać z pozostałymi składnikami i smażyć przez minutę.

    Następnie dodać mięso mielone, doprawić przyprawami i gotować na małym ogniu dolewając wrzącej wody. Całość gotować pod przykryciem przez ok. 15 min, co jakiś czas mieszając.





  2. Przed podaniem gotowe danie warto pozostawić pod przykryciem na ok. 15 min, aby wszystkie smaki dobrze się "przegryzły".

  3. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 22 lutego 2018
Pyszne danie, u mnie to chyba x3 muszę przemnożyć, po małej wizycie studentów ;)
Składniki
  • Kasza Bulgur 2 torebk
  • Mięso mielone wieprzowe 500 g.
  • Pomidory 3 szt.
  • Cebula biała 1 szt. mała
  • Cebula czerwona 1 szt. mała
  • Papryka czerwona 1/2 szt.
  • Papryka żółta 1/2 szt.
  • Koncentrat pomidorowy 3-4 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka 1 łyżeczka
  • Papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • Ulubione przyprawy (ja użyłam przypraw bułgarskich)
  • Wrząca woda ok. 2 szklanki
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
Składniki