Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupę kartoflaną można gotować na różne sposoby. Zawsze jest pyszna i sycąca. Ja dziś proponuję kartoflankę na ostro z nutą kurkumy, która nie tylko poprawia smak ale też nadaje zupie piękny kolor.
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 65
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 71
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 65
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 71
Składniki
Cebulę i pora kroję w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewam trochę oleju i smażę cebulę na złoty kolor. W trakcie smażenia dodaję ziele angielskie, listki laurowe i tymianek. Dodaję pora i wszystko razem chwilę przesmażam cały czas mieszając.
Marchew i łodygę selera naciowego kroję w talarki, ziemniaki w grubszą kostkę. Warzywa dodaję do przesmażonej cebuli z porem i smażę ok. 3-4 minuty mieszając aby nie przywarły.
Z papryczki usuwam nasiona i kroję w małą kostkę. Dorzucam do warzyw ostrą paprykę, czosnek, gałązki rozmarynu i wlewam litr wody. Gotuję do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wlewam mleko (ale może być też śmietanka) i doprawiam kurkumą, pieprzem i solą. Jeśli zupa ma być naprawdę ostra może jeszcze doprawić suszoną ostrą papryką.