Karkówka pieczona z warzywami

Karkówka pieczona z warzywami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Naszedł nas pomysł na danie jednogarnkowe, w którym nie trzeba nic robić. Po prostu wkładacie do piekarnika i samo dochodzi. Do pieczenia użyliśmy naczynia glinianego, dostosowanego do wolnego pieczenia w niskiej temperaturze, jednak z powodzeniem można użyć zwykłej brytfanki.

Składniki

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • por biała część
  • 2 małe cebule
  • 4 ziemniaki
  • 100 g mrożonych podgrzybków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 600-700 ml bulionu warzywnego
  • czerwone wino wytrawne
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy na dość duże kawałki.

    Jarzyny kroimy w kostkę.

    Ziemniaki w większą kostkę.

    Por w piórka.

    Cebule na ćwiartki.

    Większe grzyby kroimy na kawałki.

    Mięso, jarzyny, cebule, ziemniaki, grzyby, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kaszę, przekładamy do naczynia żaroodpornego (u nas garnek do pieczenia), zalewamy bulionem, dodajemy chlust wina i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 75°C. Odtąd pieczemy 5 i pół godziny. W tym czasie, wszystkie składniki przejdą wspaniałymi aromatami i smakami, a mięso będzie bardzo kruche.

    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (7)

kucharka-amatorka 13 czerwca
Fajne danie ale piec 5 i pół godziny to dla mnie trochę długo. Czy nie można zwiększyć temperaturę i piec... Czytaj całość »
Fajne danie ale piec 5 i pół godziny to dla mnie trochę długo. Czy nie można zwiększyć temperaturę i piec krócej?
fafiatko 13 czerwca
Z warzywami i peczakiem musi byc smaczne!
bryssska 13 czerwca
Jak karkówka to ja zawsze i wszędzie ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • por biała część
  • 2 małe cebule
  • 4 ziemniaki
  • 100 g mrożonych podgrzybków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 600-700 ml bulionu warzywnego
  • czerwone wino wytrawne
  • sól, pieprz
Składniki