Karkówka curry z aromatycznym ryżem

Karkówka curry z aromatycznym ryżem
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Dla zagorzałych wielbicieli orientalnych smaków i połączenia mięsa z owocami. Najlepiej do tego nadadzą się naczynia żaroodporne na jedną porcję.

Składniki

  • 2 plastry karkówki wieprzowej po 150 g
  • 2 łyżki czerwonego curry
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 100 g ryżu
  • 100 g ananasa z puszki
  • 1 banan
  • 1 mała cebulka
  • 1 mała cebulka
  • sól

Przygotowanie

  1. Plastry karkówki oprószamy solą, obtaczamy w curry i oleju. Marynujemy przez 24 godziny.

    Ryż gotujemy we wrzątku przez 10 min, odcedzamy mieszamy z pokrojonym w kostkę ananasem. Układamy na dno naczynia po ½ porcji.
    Na ryż kładziemy po ½ banana skropionego sokiem z limonki.
    Obok kładziemy mięso, na wierzch ćwiartki cebulki.
    Całość zapiekamy około 2 godzin w temperaturze 120°C.

Komentarze do przepisu (3)

SlodkoSlodka83 15 lutego
Przyciągnął mnie zapach curry ;-) Superos
GREGORHSPEED 16 lutego
Też uwielbiam <3
konhambos 18 lutego
bardzo smaczne jedzonko, Jestem definitywnie wielbicielka takich smaków.
Składniki
  • 2 plastry karkówki wieprzowej po 150 g
  • 2 łyżki czerwonego curry
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 100 g ryżu
  • 100 g ananasa z puszki
  • 1 banan
  • 1 mała cebulka
  • 1 mała cebulka
  • sól
Składniki