Karczek z rękawa z pieczarkami

Karczek z rękawa z pieczarkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Smaczne, kruche, aromatyczne mięso to moja propozycja dla wszystkich fanów pieczonego karczku...

Składniki

  • karczek 1300 g
  • marchew 1 szt
  • pietruszka 1 szt
  • ziemniaki 1 szt
  • cebula 1 szt
  • pieczarki 300 g
  • rozmaryn 2/3 łyżeczki
  • kurkuma mielona 1/2 łyżeczki
  • oliwa 2 łyżki
  • papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki
  • sól ziołowa 2/3 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Oliwę połączyć ze wszystkimi przyprawami. Umyte mięso dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie i na noc schować do lodówki. Następnie mięso przełożyć do rękawa i dodać obrane i okrojone marchewkę, cebulę, pietruszkę i ziemniaka. Rękaw spiąć i mięso włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni. Piec ok. 70 min.

  2. Następnie mięso wyciągnąć, rękaw rozciąć i dołożyć umyte i grubo skrojone pieczarki. piec jeszcze przez ok. 15-20 min. Marchewkę, ziemniaka, pietruszkę i cebulę zmiksować wraz z powstałym sosem.

  3. Mięso podawać z upieczonymi pieczarkami i jarzynowym, pieczeniowym sosem.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 15 maja
bardzo apetycznie wygląda :)
Składniki
  • karczek 1300 g
  • marchew 1 szt
  • pietruszka 1 szt
  • ziemniaki 1 szt
  • cebula 1 szt
  • pieczarki 300 g
  • rozmaryn 2/3 łyżeczki
  • kurkuma mielona 1/2 łyżeczki
  • oliwa 2 łyżki
  • papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki
  • sól ziołowa 2/3 łyżeczki
Składniki