Karczek wieprzowy pieczony w ziołach

Karczek wieprzowy pieczony w ziołach
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Danie bez kombinowania. Mięso pachnące ziołami i czosnkiem, w sosie pomidorowym. Całość prosta w przygotowaniu, dlatego gorąco polecam ten przepis.

Składniki

  • karczek wieprzowy 1kg
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • sól, pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek 2 łyżki (płaskie)
  • czosnek 5 ząbków
  • cebula 1 sztuka (duża)
  • pomidory rozdrobnione bez skórki (w zalewie) 400g

Przygotowanie

  1. Karczek myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, obkładamy ziołami, obwiązujemy sznureczkiem. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy oliwą. Pieczemy
    2 godziny w temperaturze 180 stopni. Po godzinie pieczenia dodajemy pomidory razem z zalewą (wcześniej przełożone do rondelka dobrze przyprawione solą i pieprzem), obrane ząbki czosnku przekrojone na połowę, cebulę pokrojoną w piórka.

  2. Upieczone mięso kroimy w plastry, podajemy.

    Uwaga: Z podanych składników mamy obiad dla 6 osób.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (6)

monikagotuje 03 marca 2015
Ale te karczek musi być aromatyczny i soczysty,pozdrawiam:)
Futka 03 marca 2015
Wygląda cudownie! Wyobrażam sobie jak wspaniale musi pachnieć i smakować :)
Jagoda50 06 marca 2015
Niezwykle apetyczna karkówka.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • karczek wieprzowy 1kg
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • sól, pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek 2 łyżki (płaskie)
  • czosnek 5 ząbków
  • cebula 1 sztuka (duża)
  • pomidory rozdrobnione bez skórki (w zalewie) 400g
Składniki