Kapuśniak z pieczarkami

Kapuśniak z pieczarkami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ElMar
Przepis na kapuśniak z pieczarkami.

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 5 ziemniaków średniej wielkości
  • 100 g kiełbasy
  • 1 marchewka
  • ½ selera
  • biała część pora
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki słodkiej śmietany 18 – procentowej
  • 1 łyżka masła
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić, przesmażyć na łyżce masła. Jedna trzecią odłożyć, a do pozostałych dodać posiekany czosnek i smażyć aż sos odparuje. Dodać 2 łyżki śmietany, łyżkę natki i mieszając, jeszcze chwilę smażyć. Kapustę podlać odrobiną wody, poddusić. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, seler w słupki, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzucić do garnka. Dodać drobno posiekany, por, wlać 8-9 szklanek wody i zagotować. Dołożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę, kostki rosołowe i pieczarki w śmietanie. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Potem dodać kapustę, i zaciągnąć zupę pozostałą śmietaną, doprawić solą, vegetą, czosnkiem granulowanym, pieprzem i tymiankiem. Zagotować, posypać resztą natki i odłożonymi pieczarkami.

Komentarze do przepisu (6)

Docherro 10 lutego
Pyszny:)
fafiatko 10 lutego
Ale pyszna zupa a ladny wyglad dodatkowo zacheca!
Nevermore 10 lutego
Ale gęsty, mniam :) Takie zupy, to ja lubię, pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g pieczarek
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 5 ziemniaków średniej wielkości
  • 100 g kiełbasy
  • 1 marchewka
  • ½ selera
  • biała część pora
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki słodkiej śmietany 18 – procentowej
  • 1 łyżka masła
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki natki pietruszki
Składniki