Kalafior po hindusku

Kalafior po hindusku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Kalafior po hindusku jest marynowany w jogurcie z dodatkiem soku z cytryny lub limonki i ma lekko kwaskowy, orzeźwiający smak. Podajemy z ryżem albo ziemniakami. I obiad wegetariański gotowy :-)

Składniki

  • 1 kalafior, średniej wielkości
  • 200 g greckiego jogurtu( można wziąć zwykły, naturalny)
  • 1-2 ząbki-czosnku
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny lub limonki
  • sól, pieprz
  • Przyprawy: dosłownie szczypta: chili, kurkumy, cynamonu, kminu rzymskiego, kardamonu i curry( curry trochę więcej niż szczypta)

Przygotowanie

  1. Kalafiora oczyścić, odciąć liście zewnętrzne, głąba. Umyć i dobrze osuszyć. Postawić na formę żaroodporną głąbem na dole.

  2. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i przyprawami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kalafiora dobrze wysmarować sosem jogurtowym i odstawić na dwie godziny do marynowania. Można czymś nakryć: przykrywą od formy, albo plastikową miską.

  3. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 175 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 i piec jeszcze 20 minut aż do pięknego, złotego koloru. Można sprawdzić wykałaczką, czy kalafior jest miękki. Upieczony kalafior podajemy z ryżem basmati, albo z ziemniakami.

Komentarze do przepisu (27)

kucharka-amatorka 28 stycznia
Świetny pomysł na podanie zwykłego, zdawałoby się, kalafiora.
bryssska 28 stycznia
Pysznie wygląda ;-D
smaker 28 stycznia
Nie dość, że rewelacyjnie smakuje, to jeszcze przepięknie pachnie w całym domu :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kalafior, średniej wielkości
  • 200 g greckiego jogurtu( można wziąć zwykły, naturalny)
  • 1-2 ząbki-czosnku
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny lub limonki
  • sól, pieprz
  • Przyprawy: dosłownie szczypta: chili, kurkumy, cynamonu, kminu rzymskiego, kardamonu i curry( curry trochę więcej niż szczypta)
Składniki