Kakaowe naleśniki z truskawkami i serkiem

Kakaowe naleśniki z truskawkami i serkiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Ostatnio zakochałam się w naleśnikach na maślance, ale uwielbiam też truskawki, które teraz są najlepsze. Lubię także truskawki w towarzystwie kakao, więc postanowiłam połączyć wszystkie te składniki, które finalnie okazały się strzałem w 10 :D Danie jest idealne na słodki obiadek lub pożywny deser. Te naleśniki z pewnością nie raz zagoszczą w moim menu :) Kakaowy naleśnik + truskawki + puszysty serek twarogowy stanowią dobrane trio :D

Składniki

  • CIASTO NALEŚNIKOWE
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • FARSZ
  • około 200 g truskawek
  • 1 puszysty serek twarogowy (śmietankowy)
  • 1,5 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Truskawki obieramy z szypułek, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy puszysty serek twarogowy oraz cukier puder (ilość wedle upodobań smakowych), dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego schłodzenia i delikatnego stężenia.

  2. Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, kakao oraz szczyptę soli i mieszamy suche składniki.

  3. Do suchych składników dodajemy 2 jajka, maślankę, mleko oraz dwie łyżki oleju. Wszystko miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia. Naleśniki smażymy z obu stron na patelni naleśnikowej wysmarowanej olejem przed pierwszą partią pieczenia.

  4. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem z truskawkami, składamy i zajadamy :D

  5. Życzę smacznego! :D

Komentarze do przepisu (16)

Ewus71 13 czerwca 2016
Wyśmienite naleśniki ,delicje .
A jakie kuszące nic tylko zajadać )
izek 13 czerwca 2016
Zakochałam się w nich! <3
Obserwator 13 czerwca 2016
Zalogowałem się tylko po to, aby dać wyraz ... zachwyconym :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO NALEŚNIKOWE
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • FARSZ
  • około 200 g truskawek
  • 1 puszysty serek twarogowy (śmietankowy)
  • 1,5 łyżki cukru pudru
Składniki