Kajzerki z czarnuszką

Kajzerki z czarnuszką
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Steve
Domowe bułeczki to samo zdrowie, a z dodatkiem czarnuszki stają się jeszcze lepsze!

Składniki

  • Ciasto :
  • mąka pszenna typ 450 700 g
  • mąka ziemniaczana 120 g
  • drożdże świeże 60 g
  • masło lub margaryna 80 g
  • cukier 40 g
  • sól 2/3 łyżeczki
  • mleko 460 ml
  • jaja 2 szt
  • Na wierzch :
  • jajo 1 szt
  • śmietana 12% 1 łyżka
  • czarnuszka 2-3 łyżki

Przygotowanie

  1. Do dużej miski skruszyć drożdże, zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Następnie zalać połową szklanki ciepłego mleka i dodać kilka łyżek mąki, wymieszać i odstawić na ok. kwadrans do wyrośnięcia. Następnie wsypać obie mąki, sól, resztę ciepłego mleka, jaja i stopione masło. Wyrobić ciasto drożdżowe, które powinno być jednolite i odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 20 kulek. Z każdej robimy wałek o długości ok. 15-20 cm i z jednego końca robimy supełek, a drugi koniec zawijamy pod spód. Pozostawiamy do napuszenia na ok. 25-30 min.

  2. Jajo mieszamy ze śmietaną na jednolitą "polewę". Wyrośnięte bułeczki smarujemy "polewą" i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 20-25 min.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

arcia 27 czerwca
czy tej soli trochę nie za dużo?? Właśnie upiekłam i nie bardzo smakują ponieważ są za słone :(
Steve 27 czerwca
Tak mi przykro! Dopiero teraz zauważyłam swój błąd :( Miało być 2/3 łyżeczki... Już poprawiłam...
Składniki
  • Ciasto :
  • mąka pszenna typ 450 700 g
  • mąka ziemniaczana 120 g
  • drożdże świeże 60 g
  • masło lub margaryna 80 g
  • cukier 40 g
  • sól 2/3 łyżeczki
  • mleko 460 ml
  • jaja 2 szt
  • Na wierzch :
  • jajo 1 szt
  • śmietana 12% 1 łyżka
  • czarnuszka 2-3 łyżki
Składniki