Kaczka na sposób normandzki

Kaczka na sposób normandzki
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
W Normandii pierś z kaczki lub filet wieprzowy jest czesto przyrzadzany z pieczonymi jablkami i sosem jablkowym na bazie cydru i pommeau. Pommeau jest bardzo popularny w Normandii nie tylko jako dodatek do deserów z jablkiem, czekolady czy melonów, ale takze jako aperitif.

Składniki

  • 600 g piersi z kaczki
  • 3 kwaśne jabłka
  • 150 ml cydru
  • 50 ml Pommeau de Normandie *
  • 50 g sera camembert
  • 4 łyżki creme fraiche
  • 2 szalotki
  • 11/2 łyżeczki musztardy
  • szczypta pieprzu z Espelette (lub cayenne)
  • czarny pieprz
  • sól morska
  • 1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie

  1. * Pommeau to aperitif z Normandii. Jesli nie mozemy go kupic w sklepie, mozna go zastapic mieszanka swiezo wycisnietego soku jablkowego i winiaku jablkowego (Calvados).

    Skóre fileta nacinac ukosnie, tworzac romby, uwazajac, aby nie przeciac miesa. Posypac pieprzem.
    Smazyc ok. 5 min. na patelni bez tluszczu, rozpoczynajac od strony ze skóra do momentu az wyplynie tluszcz, nastepnie smazyc dolna czesc ok. 4 min.
    Usmazona piers zawinac w folie aluminiowa i piec w nagrzanym piekarniku (100° C) ok. 20 min. az mieso osiagnie temperature wewnetrzna 60-62° C (jesli chcemy uzyskac medium-rare). Jesli nie chcemy rózowego wnetrza, temperatura wnetrza powinna wynosic ok. 70° C.
    Usunac gniazda nasienne z jablek, jedno jablko obrac i pokroic w kostke, dwa pozostale pokroic ze skórka w cienkie plastry.
    Szalotke obrac i pokroic w kostke.
    Plasterki jablek smazyc z obu stron w klarowanym masle, nastepnie posypac cukrem pudrem, aby sie lekko skarmelizowaly. Odstawic do cieplego piekarnika.

  2. Kostki jablek i szalotki podsmazyc w klarowanym masle, dodać cydr i pommeau, doprowadzic do wrzenia, dodać musztarde, creme fraiche i kawalki sera camembert.
    Przyprawic sos odrobina soli morskiej i pieprzu z Espelette i dusic jeszcze chwile, aby sos troche zgestnial.
    Wyjac piersi z kaczki z piekarnika, poczekac 3-4 minuty i pokroic mieso na kawalki. Sos zebrany w folii dodac do sosu jablkowego.

Komentarze do przepisu (10)

slodkisentyment 15 sierpnia
Ło matko, ale to musi dobrze smakować :)
SlodkoSlodka83 4 dni temu
Pysznie podana :-)to musi smakować :-)
ElMar 4 dni temu
Pyszna kaczuszka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 600 g piersi z kaczki
  • 3 kwaśne jabłka
  • 150 ml cydru
  • 50 ml Pommeau de Normandie *
  • 50 g sera camembert
  • 4 łyżki creme fraiche
  • 2 szalotki
  • 11/2 łyżeczki musztardy
  • szczypta pieprzu z Espelette (lub cayenne)
  • czarny pieprz
  • sól morska
  • 1 łyżka masła klarowanego
Składniki