Jogurtowiec na zimno z winogronem

Jogurtowiec na zimno z winogronem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Jogurtowiec na biszkopcie z czekoladą. Ciasto z powidłami ,winogronem i herbatnikami. Ciasto delikatne i pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT Z CZEKOLADĄ:
  • -6 jajek -150 g. cukru -100 g. mąki tortowej -100 g. mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -50 g. gorzkiej tartej czekolady
  • NASĄCZENIE:
  • -ok.100 ml.mocnej i posłodzonej kawy -300 g. powideł śliwkowych
  • OWOCE: -ok. 500 g.winogron bezpestkowych
  • KREM JOGURTOWY:
  • -1600 g. jogurtu greckiego -330 ml. śmietanki 30 %
  • -200 g. cukru pudru -ok.40 g. żelatyny -3/4 szklanki wody
  • CIASTKA: -ok. 40 szt.herbatników maślanych
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -100 g. czekolady mlecznej -100 g. czekolady gorzkiej
  • -50 g. masła -ok.2 łyżek śmietanki 30 %

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką.Dodać startą czekoladę i wymieszać ale nie długo. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożą papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*. Po upieczeniu, obrócić na ręcznik i zdjąć papier. Ostudzić i ponownie włożyć do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem.

  2. Nasączyć zimną kawą.
    (Przed nasączeniem można było zdjąć skórkę z biszkoptu, zapobiegło by jej odklejaniem. )
    Rozsmarować powidła na biszkopcie.

  3. Porozrzucać umyte i osuszone winogrona.

  4. krem- Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Ubić śmietankę z jogurtem i pudrem.Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć na winogrona.

  5. Porozkładać ciastka.

  6. polewa-Nad parą roztopić czekolady z masłem i śmietanką. Ostudzić do płynnego i rozsmarować na ciastkach.Można zrobić wzorek, ząbkowaną szpatułką.Ciasto schłodzić.

Komentarze do przepisu (23)

slodkisentyment 15 maja
Pychotka :)
Maudie 15 maja
Poezja smaku :)
fafiatko 15 maja
Przepyszne zestawienie smakow!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT Z CZEKOLADĄ:
  • -6 jajek -150 g. cukru -100 g. mąki tortowej -100 g. mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -50 g. gorzkiej tartej czekolady
  • NASĄCZENIE:
  • -ok.100 ml.mocnej i posłodzonej kawy -300 g. powideł śliwkowych
  • OWOCE: -ok. 500 g.winogron bezpestkowych
  • KREM JOGURTOWY:
  • -1600 g. jogurtu greckiego -330 ml. śmietanki 30 %
  • -200 g. cukru pudru -ok.40 g. żelatyny -3/4 szklanki wody
  • CIASTKA: -ok. 40 szt.herbatników maślanych
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -100 g. czekolady mlecznej -100 g. czekolady gorzkiej
  • -50 g. masła -ok.2 łyżek śmietanki 30 %
Składniki