Jesienna sałatka z brukselką i słodkimi ziemniakami

Jesienna sałatka z brukselką i słodkimi ziemniakami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: wjosna
Syta , jesienna sałatka z pieczonymi warzywami (słodkie ziemniaki ibrukselka) z dodatkiem pęczaku.

Składniki

  • 1 szklanka pęczaku albo pszenicy
  • 700 g brukselki
  • 3 słodkie ziemniaki
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść żurawiny suszonej
  • 100 g pokruszonej fety

Przygotowanie

  1. Pęczak (pszenicę) ugotować na sypko, zgodnie z instrukcją.
    Brukselki pokroić na pół, ziemniaki o brać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać- przełożyć wszystko do dużej formy do zapiekania.
    Zalać 3 łyżkami oliwy, octem balsamiczny, dodać kumin i posolić - całość wymieszać.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40 minut, mieszając co jakiś czas żeby się równo przypiekły,

  2. Upieczone warzywa przełożyć do miski z pęczakiem, dodać żurawinę, sok z cytryny, resztą oliwy, doprawić solą i pieprzem - wymieszać.
    Na koniec dodać pokruszoną fetą i lekko przemieszać

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 28 listopada 2017
Mmmmm, super wygląda :) Ja to biorę ;)
wjosna 28 listopada 2017
bardzo proszę, częstuje się:)
Składniki
  • 1 szklanka pęczaku albo pszenicy
  • 700 g brukselki
  • 3 słodkie ziemniaki
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść żurawiny suszonej
  • 100 g pokruszonej fety
Składniki