Jasny orkiszowy (lub pszenny) chleb z żeliwnego garnka

Jasny orkiszowy (lub pszenny) chleb z żeliwnego garnka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Chleb jest pyszny, bardzo sycący i naprawdę prosty. Do jego upieczenia potrzebny jest żeliwny garnek. Jego akurat nie da się zastąpić. No, może się da, ale to jest trudne. Można próbować z glinianymi garnkami, szkłem żaroodpornym, a nawet zwykłym stalowym garnkiem z pokrywką (bez plastikowych elementów, bo się stopią!), ale jednak najlepszy efekt uzyskasz piekąc w garnku żeliwnym. Warto w niego zainwestować.

Składniki

  • 6 szklanek mąki (białej orkiszowej albo pszennej, jeśli wolisz)
  • 2,5 łyżeczki soli kłodawskiej (łyżeczki mają być płaskie)
  • 0,5 łyżeczki drożdży instant (nie próbowałam zastąpić świeżymi drożdżami, ale pewnie można)
  • 3 szklanki letniej wody

Przygotowanie

  1. Suche składniki wsyp do sporej miski (mąkę warto przesiać). Wymieszaj. Dodaj wodę i wymieszaj ciasto łyżką, nie musi być bardzo dokładnie. Przykryj miskę i pozostaw w temperaturze pokojowej na 12 godzin lub nawet dłużej (np. jeśli akurat nie masz czasu)..

  2. Wyłóż ciasto na posypany mąką blat i odgazuj, czyli rozpłaszcz na kształt prostokąta. Złóż 1/3 ciasta od góry do dołu i 1/3 od dołu do góry, boki zawiń do środka, dobrze przyciśnij, uformuj kulę. Przełóż łączeniem do dołu na obficie posypaną mąką, otrębami lub kaszką kukurydzianą ściereczkę albo umieść w koszyku rozrostowym wyłożonym ściereczką posypaną mąką. Ja ułożyłam uformowany bochenek na posypanym mąką papierze do pieczenia, to też jest dobry sposób. Przykryj ciasto ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny, aż mniej więcej podwoi swoją objętość. Moje wyrastało zaledwie około godziny, bo potrzebny był mi chleb do posiłku. Przez to nie ma spektakularnych dziur w miękiszu, ale jest pyszny! Następnym razem pozwolę mu wyrastać dłużej, będzie bardziej porowaty.

  3. W międzyczasie nagrzej do 250 stopni piekarnik razem z żeliwnym garnkiem (lub innym naczyniem, w którym będzie piekł się chleb). Potrwa to ok. 30 minut. Naczynie powinno być z pokrywką, odporne na wysokie temperatury. Następnie do rozgrzanego garnka przełóż szybko wyrośnięty chleb (ja przełożyłam go razem z papierem) i przykryj pokrywką. Podam tu pewną praktyczną wskazówkę – ponieważ naczynie jest BARDZO gorące, warto je przenieść np. na ruszt kuchenki gazowej, włożyć do środka chleb i szybko przykryć pokrywką. A potem szybciutko wstawić na powrót do gorącego piekarnika. Wówczas masz pewność, że nie oparzysz się o górne grzałki. Nie odważyłabym się wykonywać tych manewrów bezpośrednio w piekarniku…

  4. Temperaturę piekarnika obniż do 230 st.C. i piecz przez 30-35 minut. Zdejmij pokrywkę i dopiekaj jeszcze 15-25 minut, do uzyskania ulubionego stopnia zrumienienia skórki. Wyjmij chleb z naczynia i wystudź na kratce.

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 09 maja
pięknie wygląda :)
Składniki
  • 6 szklanek mąki (białej orkiszowej albo pszennej, jeśli wolisz)
  • 2,5 łyżeczki soli kłodawskiej (łyżeczki mają być płaskie)
  • 0,5 łyżeczki drożdży instant (nie próbowałam zastąpić świeżymi drożdżami, ale pewnie można)
  • 3 szklanki letniej wody
Składniki