Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hummus to w ostatnim czasie bardzo popularny dodatek. Jednak te gotowce ze sklepu, szczerze powiedziawszy to nie mają za bardzo smaku;/ a przygotowanie tej pasy nie jest wcale wielką filozofią
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 311
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 442
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 396
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 272
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 311
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 442
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 396
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 272
Składniki
eśli używamy surowej ciecierzycy musimy ją namoczyć. W tym celu zalewamy ją zimną wodą i zostawiamy na całą noc. Na drugi dzień nie wylewamy wody tylko zagotowujemy całość. Dodajemy tylko odrobinę soli. Przykrywamy i gotujemy do miękkości około 1,5 godziny. W przypadku gdyby woda odparowała uzupełniamy ją. Ciecierzyca ma być na tyle miękka, żeby można było ją rozgnieść w palcach. Odcedzamy, ale zachowujemy pół szklanki wody z gotowania aby dodać ja do humusu.
Do pojemnika rozdrabniacza wrzucamy odsączoną ciecierzycę. Dodajemy czosnek, wodę z ciecierzycy i pastę tahini. Miksujemy, aż składniki się rozdrobnią. Następnie dodajemy sok z cytryny, sól i łyżkę oliwy z oliwek. Miksujemy na gładką pastę, w razie potrzeby stopniowo dodajemy jeszcze wody lub oliwy z oliwek.
Podajemy w miseczce udekorowany odrobiną oliwy oliwek, kilkoma ziarenkami ciecierzycy i płatkami chilli. Najlepiej smakuje z chlebkami pita i świeżymi warzywami. Idealnie sprawdzą się papryka, ogórek zielony i seler naciowy. Smacznego ;)