Gulasz wołowy ze śliwką i pomarańczą

Gulasz wołowy ze śliwką i pomarańczą
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wjosna
Aromatyczny gulasz wołowy z niecodziennymi dodatkami- śliwka, pomarańcza i czekolada

Składniki

  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 liść laurowy
  • po 1 łyżeczce: cynamonu i gałki muszkatołowej
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 kg mięsa wołowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 100 g suszonej śliwki
  • skórka z połowy pomarańczy
  • sól, pieprz do smaku
  • pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Dodać wino, ocet balsamiczny, liść laurowy, cynamon i gałkę oraz ziele – wymieszać.
    Mięso pokroić na kawałki, dodać do marynaty, zostawić na minimum 2 godziny a najlepiej na noc.

  2. Mięso wyjąć z marynaty i obsuszyć ręcznikiem papierowym, marynatę przecedzić i zachować.
    Cebulę posiekać, seler pokroić w drobną kostkę, marchewką w większą kostkę, czosnek posiekać.
    Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę aż sie zarumieni, dodać czosnek, marchewkę i seler naciowy i smażyć ok 10 minut, mieszając. Warzywa przełożyć do garnka, na patelnię wrzucić osuszone mięso. Smażyć mięso w dwóch partiach aż się zarumieni i przełożyć do warzyw.
    Do garnka dodać marynatę i dolać 1 szklankę wody, włożyć śliwki i gotować całość na wolnym ogniu ok 2,5 godziny aż mięso będzie miękkie.

  3. Na samy końcu dodać czekoladę, doprawić solą i pieprzem.
    Posiekać natkę, zetrzeć skórkę z pomarańczy – posypać gulasz na talerzach.
    Podawać z kaszą (pęczka, gryczana) albo ziemniakami.

Komentarze do przepisu (10)

pelen_brzuszek 31 stycznia
bardzo ciekawe :)
GREGORHSPEED 31 stycznia
Świetna propozycja, ciekawe połączenie <3
Nevermore 31 stycznia
Pyszne jedzonko i wszystko tu się zgadza :) Owoce i czekolada świetnie pasują do mięs, a jak całość wygląda,... Czytaj całość »
Pyszne jedzonko i wszystko tu się zgadza :) Owoce i czekolada świetnie pasują do mięs, a jak całość wygląda, jak na focie, to tylko rozkoszować się smakiem, pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 liść laurowy
  • po 1 łyżeczce: cynamonu i gałki muszkatołowej
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 kg mięsa wołowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 100 g suszonej śliwki
  • skórka z połowy pomarańczy
  • sól, pieprz do smaku
  • pół pęczka natki pietruszki
Składniki