Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z moich ulubionych przepisów na gulasz. Jeśli nie mamy świeżych grzybów, możemy dodać suszone (wcześniej namoczone). Podajemy go z kaszą, ryżem, ziemniakami, makaronem – w zależności co kto lubi.
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 221
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 63
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3313
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 221
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 63
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3313
Składniki
Mięso płuczemy, kroimy w kostkę (jak dużą zależy od tego jaką lubimy) solimy, pieprzymy i obsypujemy niewielką ilością mąki. Na patelni roztapiamy smalec i obsmażamy mięso, aż będzie rumiane. Przekładamy do garnka, a na patelni obsmażamy pokrojoną w grubsza kostkę cebulę. Przekładamy do mięsa. Świeże grzyby płuczemy, obgotowujemy w wodzie, odcedzamy a następnie kroimy na kawałki. Przekładamy do mięsa i cebuli. Całość zalewamy wodą, dodajemy przyprawy - liść laurowy, jałowiec, pieprz kolorowy, ziele angielskie, całe ząbki czosnku, ostrą paprykę. Gotujemy do miękkości (używam szybkowaru, więc zajmuje mi to ok. 30 minut).
Sprawdzamy smak - jeżeli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. W szklance dokładnie mieszamy niepełną łyżkę mąki z niewielką ilością sosu, a następnie łączymy całość dokładnie mieszając i zagotowujemy. Lubię gulasz ze śmietaną, dlatego łyżkę gęstej rozrabiam z niewielką ilością sosu w osobnym garnuszku, łączę z gulaszem mieszając i czekam aż całość się zagotuje. Gulasz podaję z kaszą, czasem z ryżem, ugotowanymi ziemniaczkami lub makaronem.