Gulasz wieprzowy z kopytkami.

Gulasz wieprzowy z kopytkami.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Gulasz wieprzowy podany z kopytkami. Polecam.

Składniki

  • szynka wieprzowa 1 kg
  • cebula 3 szt.
  • pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
  • gałka muszkatołowa 2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona 2 łyżeczki
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • włoszczyzna suszona 2 łyżki
  • seler połowa małego
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • majeranek 1 łyżka
  • ziele angielskie mielone 5-6 ziaren
  • liść laurowy 2 szt.
  • woda 1 litr
  • 3 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
  • koncentrat pomidorowy 100 ml
  • tłuszcz do smażenia
  • ziemniaki 6 szt.
  • mąka ziemniaczana pół szklanki (125 ml)

Przygotowanie

  1. Wykonanie kopytek:

    Gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki, odlewamy z nich wodę, odparowujemy, studzimy. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto. Z ciasta wałkujemy długie rolki i tniemy z nich kopytka. Gotowe kopytka wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na wierzch.

  2. Wykonanie gulaszu:

    Wymyte mięso kroimy w większą kostkę. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę kroimy, lekko solimy by zmiękła i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę doprawioną majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy litr wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie dodajemy do garnka z wywarem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 30 minut. Doprawiamy do smaku dodajemy koncentrat pomidorowy i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając.

  3. Ugotowany gulasz podajemy z ugotowanymi kopytkami.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (3)

bryssska 11 lutego
Same pyszności ;-D
babcitereskiciasta 11 lutego
Ekstra kolorek gulaszu, taki powinien być.Obiad na 6+.:)
basiliana 12 lutego
Pyszny obiad. Gulasz i kopytka to idealne połączenie:)
Składniki
  • szynka wieprzowa 1 kg
  • cebula 3 szt.
  • pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
  • gałka muszkatołowa 2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona 2 łyżeczki
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • włoszczyzna suszona 2 łyżki
  • seler połowa małego
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • majeranek 1 łyżka
  • ziele angielskie mielone 5-6 ziaren
  • liść laurowy 2 szt.
  • woda 1 litr
  • 3 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
  • koncentrat pomidorowy 100 ml
  • tłuszcz do smażenia
  • ziemniaki 6 szt.
  • mąka ziemniaczana pół szklanki (125 ml)
Składniki