Gulasz wieprzowy z boczniakami

Gulasz wieprzowy z boczniakami
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Nasza wersja gulaszu w połączeniu z aromatycznym czosnkiem i boskimi boczniakami. Od jakiegoś czasu traktujemy je, jak pieczarki.

Składniki

  • 400 g karkówki wieprzowej
  • 150 g boczniaków
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka (płaska) mąki ziemniaczanej
  • kasza gryczana
  • szczypiorek
  • mielona papryka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dość dużą kostkę.

    Na rozgrzanym smalcu podsmażamy na rumiano, dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem.

    Następnie dodajemy 1 łyżkę przyprawy, mieszamy i wrzucamy pokrojone w paski boczniaki. Dalej dusimy pod przykryciem do ich miękkości.

    Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy do gulaszu, energicznie mieszamy i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką.

    Podajemy z kaszą gryczaną i posiekanym szczypiorkiem.

Komentarze do przepisu (8)

Bellapi 24 sierpnia 2016
Pycha na pewno spróbuję :)
luna76 24 sierpnia 2016
uwielbiam boczniaki!!! rewelacja!!! :)
izek 24 sierpnia 2016
Ale smakowite! ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g karkówki wieprzowej
  • 150 g boczniaków
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka (płaska) mąki ziemniaczanej
  • kasza gryczana
  • szczypiorek
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
Składniki