Gulasz

Gulasz
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Gulasz z mięsa wieprzowego. To danie, zna chyba każdy i każdy ma swój sposób na jego przygotowanie.

Składniki

  • 1 kg. szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 3 szklanki gorącej wody
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • duża szczypta suszonego lubczyku
  • papryka słodka
  • papryka wędzona
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki + trochę zimnej wody

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone w kostkę mięso.
    Smażyć co jakiś czas mieszając, żeby mięso się obsmażyło.
    Dodać, pokrojony drobno czosnek. Wsypać sól, pieprz i paprykę.
    Chwilę podsmażyć i zalać gorącą wodą.
    Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk.
    Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Dodać do mięsa.
    Przykryć i dusić 60-70 minut.

  2. Wyłączyć gaz. Mąkę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody.
    Wlać do gorącego gulaszu, mieszając żeby nie było grudek.

Składniki
  • 1 kg. szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 3 szklanki gorącej wody
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • duża szczypta suszonego lubczyku
  • papryka słodka
  • papryka wędzona
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki + trochę zimnej wody
Składniki