Grzyby z koncentratem pomidowrowym (bardzo smaczne)

Grzyby z koncentratem pomidowrowym (bardzo smaczne)
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Robię grzyby na wiele sposobów ale tych nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Są bardzo smaczne. Polecam wszystkim, którzy jeszcze takich nie robili.

Składniki

  • około 1 kg obgotowanych i pokrojonych grzybków (same młode i jędrne kapelusze)
  • 3 duże cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju
  • só, pieprz do smaku
  • Zalewa:
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu 10%
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie





  1. Grzyby oczyścić, pokroić w grube paski i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut.
    Przelać na sito, przepłukać pod bieżącą wodą.
    Do głębokiej patelni wlać olej i podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w piórka; pod koniec dodając posiekany czosnek.Dodać grzybki. Zmniejszyć ogień.

    W tym czasie zrobić zalewę. Do garnka wlać wodę i dodać pozostałe składniki zalewy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.

    Do grzybów dodać gotującą się zalewę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, przełożyć do słoiczków i pasteryzować 15 minut

Komentarze do przepisu (3)

babcitereskiciasta 11 listopada 2018
Helenko, dalej powiększasz "zapasik na zimę", brawo. Ja takiego zacięcia już nie mam,haha.:)
kasia90 13 kwietnia
Ciekawy przepis. Jesz z pieczywem czy to jest dodatek do jakiegoś dania?
helenapon 15 kwietnia
Z pieczywem lub wyjadam prosto ze słoiczka.
Składniki
  • około 1 kg obgotowanych i pokrojonych grzybków (same młode i jędrne kapelusze)
  • 3 duże cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju
  • só, pieprz do smaku
  • Zalewa:
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu 10%
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Składniki